​Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinaların tasarım ve bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtlarıyla ilgili tüm eylem, endüstri ve kurumları kapsamaktadır.

​Sivil havacılık; genel ve tarifeli hava taşımacılığını kapsayacak şekilde askeri olmayan tüm uçuşları kapsar.

​Askeri olmayan ve belli bir tarifeli hava taşımacılığı hariç her türlü uçuşu kapsayan Genel Havacılık, yelken kanatla yapılan uçuşlardan tarifesiz kargo taşımacılığına kadar geniş bir yelpazedir. İçerdiği bu geniş kapsamlı uçuşlar nedeniyle, genel havacılığı basit bir tanımla sınırlandırmak kolay değildir. Ancak en basit anlatımla genel havacılık; iş amaçlı uçuşları, özel havacılığı, uçuş eğitimlerini, balonlu uçuşları, paraşüt atlayışlarını, yelken kanat uçuşlarını, planör uçuşlarını, hava fotoğrafçılığını, motorlu yelken kanat uçuşlarını, hava ambulansı uçuşlarını, zirai ilaçlama uçuşlarını, trafik denetleme uçuşlarını, charter uçuşlarını, polis devriye uçuşlarını, orman yangını uçuşlarını ve diğer birçok farklı uçuşu kapsar.